{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bolivija traži od Coca-Cole da izbaci riječ "Coca"

F
16.3.2007. u 14:36
0
0
Bolivija traži od Coca-Cole da izbaci riječ "Coca"
0
Bolivija traži od Coca-Cole da izbaci riječ "Coca"
Uvijek Coca-Cola? Ne, ukoliko pitate bolivijske uzgajivače koke. Farmeri žele da se riječ "Coca" izbaci iz imena američke kompanije za proizvodnju bezalkoholnih pića, tvrdeći kako snažna biljka pripada kulturnom naslijeđu te andske zemlje, gdje lišće koke preplavljuje svakodnevni život i sveto je mnogima.
Komisija predstavnika industrije uzgoja koke koja savjetuje skupštinu koja ponovo sačinjava bolivijski ustav tražila je usvajanje rezolucije kojom bi se pozvala kompanija sa sjedištem u Atlanti da izbaci riječ "Coca" iz svog naziva i da zatraži od Ujedinjenih nacija da dekriminalizira biljku, javio je AP.

U rezoluciji se zahtijeva da se "međunarodne kompanije koje u svom nazivu koriste komercijalni naziv koke (naprimjer: Coca-Cola) suzdrže od korištenja imena svete biljke u njihovim proizvodima".

Komisija, koja se sastala na tri dana u Sucreu, oko 400 km jugoistočno od La Paza, dio je napora koje predvodi predsjednik Evo Morales na rehabilitiranju imidža biljke, koja se u Andima koristi milenijima, ali je poznatija u međunarodnim okvirima kao osnovni sastojak kokaina.

Coca-Cola je objavila saopćenje u kojem se navodi da je naziv firme "najvrjedniji i najprepoznatljiviji brand na svijetu" i da je zaštićen po bolivijskom zakonu.

U saopćenju se ponavljaju ranija negiranja kompanije da je Coca-Cola ikada koristila kokain kao sastojak - ali se prešućuje da li se prirodno lišće koke koristi za davanje ukusa njihovom najpoznatijem napitku.

"Oni bi trebali razumjeti našu situaciju. Oni izvoze koku kao sirovi materijal za Coca-Colu, a mi je ne možemo čak ni slobodno prodavati u Boliviji", izjavio je David Herrera, nadzornik državne vlade za kokom bogatu regiju Chapare.

Bolivijska vlada regulira prodaju koke kako bi spiječila njeno korištenje u trgovini drogom.

U prirodnom stanju, zeleni list samo je blagi stimulativ. U bolivijskim uredskim prostorijama, čaj od koke služi se umjesto kafe, a rudari i kamiondžije žvaču list kako bi izdržali duge radne dane.

Vlada želi da UN dekriminalizira trgovinu proizvodima zasnovanim na koki kako bi pomogla izvozu.

Morales, bivši uzgajivač koke, vjeruje da bi međunarodno tržište za proizvode prerađene od koke poput čaja, likera, pa čak i zubne paste, odvratilo bolivijskih procijenjenih 65.000 jutzara koke od trgovine drogom.

Sjedinjene Države, koje finansiraju bolivijski program uništavanja koke, protive se, međutim, žestoko takvoj politici, tvrdeći kako bi ona ohrabrila samo veću proizvodnju koke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: