Berlin
0

Bogati Nijemci traže porez za bogate

FENA
Udruženje dobrostojećih Nijemaca traži od nove demokršćansko-liberalne vlade da uvede dopunski porez na imetak kako bi se popunila budžetska rupa, javljaju njemački mediji.

"Porez na imetak je prihvatljiv i socijalno prikladan izlaz iz dramatičnog stanja njemačkog budžeta", rekao je Peter Vollmer, član inicijative "Apel za porez na imetak". Objasnio je kako bi viši porezi za bogate značili i pravedniju raspodjelu troškova krize.

"Bogati su u velikoj mjeri profitirali od rasta finansijskih tržišta zadnjih godina pa je red da u većoj mjeri osjete i posljedice krize", smatra Vollmer.

To udruženje, koje se prvi put javnosti obratilo u maju ove godine, po vlastitim navodima ima 43 člana. Oni predlažu da svi građani s imetkom većim od 500.000 eura ove i sljedeće godine plate vanredni porez od pet posto. Nakon toga, smatraju, trebalo bi ponovno uvesti redovni porez na imetak koji je u Njemačkoj bio na snazi do 1997.

Članovi te inicijative u srijedu su ispred zgrade u Berlinu, u kojoj se održavaju koalicijski pregovori za sastav nove vlade, simbolički lažnim novcem popunjavali rupe u tlu koje su predstavljale "rupe u budžetu".

Mediji ne navode ni imena ni koliko je bogatstvo članova te inicijative.