{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bog vjerovatno ne postoji" na 800 autobusa

S
7.1.2009. u 16:03
0
68
"Bog vjerovatno ne postoji" na 800 autobusa
0
"Bog vjerovatno ne postoji" na 800 autobusa
Photo: PA
Plakati sa porukom "Bog vjerovatno ne postoji" kao dio ateističke kampanje postavljeni su na oko 800 autobusa diljem Velike Britanije. U nastavku natpisa stoji 'Sada se prestanite brinuti i uživajte u životu", a kampanja predstavlja protuudarac posterima religijskih grupa koje prijete nevjernicima da će ih stići vječno prokletstvo.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Promotivna kampanja ubrzo je dobila podršku profesora Richarda Dawkinsa, poznatog ateiste, kao i Britanske asocijacije humanista, a uskoro su finansijska izdvajanja za kampanju sa skromnih 5.500 porasla na 140.000 funti, prenosi Daily Telegraph.

Plakati su prvi put ugledali svjetlo dana u oktobru, gdje su bili postavljeni na 200 autobusa, a sljedećih nekoliko mjeseci putnici i prolaznici imat će priliku da gledaju reklame na dodatnih 600 autobusa koji saobraćaju Engleskom, Škotskom i Walesom.

Uz to, dva velika LCD ekrana na kojima se emituju ateističke poruke postavljena su u ulici Oxford u centru Londona, dok će hiljadu novih postera sa citatima poznatih ateista u ponedjeljka ostvanuti i u londonskom metrou.

Natpisi na plakatima osporavaju pitanje postojanja Boga i slave prirodu. Radi se o prvoj ateističkoj kampanji u Velikoj Britaniji, a slične reklame se trenutno postavljaju i na vozila javnog gradskog prevoza u SAD-u i Španiji.

"Ljudi su godinama čekali ovakvo nešto, a sad imaju priliku da vide čak 800 autobusa sa ispisanim atestičkim porukama. Nadam se će razveseliti ljude i navesti ih da se smješkaju tokom cijelog dana", prokomentarisala je Ariana Sherine, autorica prve ateističke poruke na autobusima.

Kampanju su čak pozdavile i religijske skupine, smatrajući da je ovo dobar način da se podstakne prava diskusija o religiji i postojanju Boga.

"Posteri će natjerati ljude da razmisle o najvažnijem pitanju s kojim će se suočiti u
životu, a to je da li Bog postoji ili ne", kazali su predstavnici religijskih grupa.

Britanska asocijacija humanista podržala je kampanju, ocijenjujući da su građani dobro reagovali na reklame.

"Želimo ponovo afirmisati angosticizam i ateizam te pokazati ljudima da nema ništa loše u tome što ne vjerujete u Boga", smatra Hanne Stzinson, izvršna direktorica asocijacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: