Zanimljivosti
0

BMW otvorio postrojenje za radnike starije od 50 godina

Sarajevo-x.com
Politika njemačkog proizvođača automobila BMW je da svojim kupcima priušte što više udobnosti, a sada se isto pokušava i sa radnicima u postrojenju u kojem su zaposlene osobe uglavnom starije od 50 godina.

Postrojenje za proizvodnju luksuznih automobila u Dingolfingu u južnoj Bavarskoj je nazvano Altstadt (Stari grad) zbog vremešnih radnika koji u njemu rade. Kompanija BMW je u ovo postrojenje odlučila zaposliti otpuštene kvalificirane radnike i radnike koji su otišli u prijevremenu penziju.

Proizvodna linija u Dingolfingu je opremljena elementima koji starijim radnicima olakšavaju svakodnevne poslove. Postrojenje u kojem se šasija sastavlja sa ostalim komponentama je vrijedno 21,3 miliona eura. Opremljeno je pokretnim kolicima za ala, a poboljšano je i osvjetljenje zbog radnika koji imaju problema s vidom.

Na mjestima gdje su nekada radnici morali stajati satima, sada su postavljene podesive stolice, a prostor gdje su nekada bili toaleti je pretvoren u sobu za relaksaciju.

"Ovo je prvo postrojenje u svijetu koje je namjenjeno starijim radnicima", rekao je glasnogovornik kompanije.

Čak je i proizvodna linija usporena za jednu trećinu u odnosu na uobičajeni tempo u drugim postrojenjima kako bi se prilagodila starijim osobama.

"Zahvaljujući pokretnim kolicima sa alatom i podesivim stolicama, više se ne moram saginjati kako bi uzeo potrebni alat. Veliko je olakšanje što sve mogu raditi u uspravnom položaju", rekao je radnik Ludwig Lang (57), koji je 40 godina radio za BMW. Bavarska kompanija planira ovakav program zapošljavanja proširiti na zemlje u kojim se govori njemačkim jezikom i zaposliti dodatnih 4.000 radnika. Postrojenje Altstadt zauzima 6.500 kvadratnih metara, a dizajnirali su ga industrijski arhitekti i inženjeri u autoindustriji, kao i doktori i terapeuti koji liječe starije ljude.

Procenat radnika u kompaniji BMW koji su stariji od 50 godina će sa današnjih 25 posto do 2020. godine porasti na 45 posto.

Veći dio posla u postrojenju Altstadt obavljaju robori, a osim toga je 200 radnika podijeljeno u tri smjene.

Vezani članci