{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bizarni saobraćajni zakoni koji još postoje širom svijeta

7.7.2014. u 12:41
4
9
Bizarni saobraćajni zakoni koji još postoje širom svijeta
4
Bizarni saobraćajni zakoni koji još postoje širom svijeta
Kao i svijet i saobraćaj je prepun bizarnih zakona. Neki su posljedica nekog konkretnog događaja, druge je pregazilo vrijeme, a treći nisu baš nikad imali smisla.
Svjetski prvaci u ovoj disciplini su, naravno, SAD, no i Evropa ima bisera. I Hrvatska je svojedobno imala jedan bizaran članak zakona. Bilo je dopušteno voziti pod utjecajem alkohola do 0,5 promila, no kad biste napravili nekakav prekršaj, naprimjer zaboravili upaliti svjetla, odjednom bi vas s istim udjelom alkohola u krvi smatrali pijanim i naplatili vam kaznu, piše 24sata.hr.

Aljaska
Život na sjeveru je neobičan. Stoga donekle razumijemo kako se u zakonu Aljaske našla odredba da je zabranjeno prevoziti psa zavezanog na krovnim nosačima.

Kanada
U kanadskom Montrealu ne smijete automobilom blokirati kolni ulaz. To je sasvim u redu, no bit ćete kažnjeni blokirate li kolni ulaz i u vlastito dvorište.

Kalifornija
U sunčanoj državi Kaliforniji u zakonu stoji kako je zabranjeno spavati na cesti. Isto tako je zabranjeno pucati u životinje iz automobila. Jedina iznimka su kitovi!

Pennsylvania
Definitivno najbizarniji zakon. U Pennsylvaniji na cesti kroz poljoprivredna područja tokom mraka morate se zaustaviti, ispaliti signalnu raketu i čekati 10 minuta kako bi se cesta očistila od stoke. Postupak se mora ponoviti svaku milju (1,6 km).

Alabama
U američkoj saveznoj državi Alabami zabranjeno je voziti automobil vezanih očiju, ali je dopušteno voziti u suprotnom smjeru jednosmjerne ulice ako na prednjem dijelu auta imate zakačenu svjetlosnu bateriju.

Ekvador
Ovaj zakon je bizarno strog. Za prekoračenje brzine od samo 11 km/h u gradu vozač automatski završava u zatvoru na tri dana. Bez suđenja.

Danska
Svi vozači u Danskoj moraju obavezno pogledati ispod automobila prije nego što ga upale. Razlog za bizaran zakon je ipak donekle razumljiv. Moglo bi se dogoditi da se pod automobilom nalazi dijete koje se naprimjer igra skrivača.

Luksemburg
U Luksemburgu svi automobili moraju imati brisače. Čak i oni poput nekih bagija ili sportskih modela koji uopće nemaju vjetrobransko staklo.

Francuska
U automobilu uvijek mora biti alkotester, jednokratni ili višekratni. Iznimka su jedino automobili koji imaju ugrađenu blokadu pokretanja za alkoholizirane vozače.

Njemačka
U Njemačkoj morate uvijek paziti koliko goriva imate u spremniku. Ostanete li bez goriva na autocesti, slijedi sočna kazna. Također je zabranjeno voditi životinje na povodcu dok sjedite u automobilu. Osim za pse, to vrijedi i za konje, krave...

Švicarska
U Švicarskoj je zabranjeno prati automobil u nedjelju. Zvuči suludo, no Švicarci drže do mira. Tako je nedjeljom zabranjen još čitav niz bučnih aktivnosti.

Španija
Oni koji imaju lošiji vid u Španiji u automobilu moraju uvijek imati dodatne naočale. Bez obzira na to nose li trenutno naočale ili ne.

Estonija
U Estoniji vozač u automobilu uvijek mora imati klinove za podmetanje ispod točkova. I to obavezno drvene.

Kipar
U Kipru je ilegalno jesti i piti dok vozite. Zabranjena je čak i voda. Kako biste se osvježili, morate stati sa strane i ugasiti vozilo.

Saudijska Arabija
U Saudijskoj Arabiji žene nemaju ni približno tolika prava kao muškarci. Pravo glasa na izborima dobile su 2009. godine, no još ne smiju voziti automobil. Kazna je oko 600 kuna.

Singapur
U Singapuru je protuzakonito približiti se na manje od 50 metara udaljenosti pješaku koji prelazi ili namjerava prelaziti cestu na pješačkom. Apsolutno neizvedivo, no zakon se uredno provodi i naplaćuju se kazne.

Rusija
U Rusiji će vas kazniti ako vozite prljavi automobil. No imati čisti automobil tokom zime je u toj državi zbog prljavih cesta i mnogo snijega gotovo nemoguće.

Japan
Ako vozeći poprskate pješaka na trotoaru u Japanu svojim automobilom, platit ćete oko 400 kuna. Konačno jedan pametan neobičan zakon koji bi dobro došao i nama.

Filipini
Zbog zagađenosti i saobraćajnih gužva u Manili ponedjeljkom u doba najvećih saobraćajnih gužvi ne smijete voziti automobile čije registracije završavaju brojevima 1 i 2, utorkom 3 i 4, srijedom 5 i 6 itd. Slično sistemu par-nepar koji se zbog nestašice goriva primjenjivao i na našim prostorima.

Australija
U Australiji je strogo zabranjeno ostavljati ključeve automobila u vozilu, a pješacima je zabranjeno hodati desnom stranom trotoara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: