Simpatični slavljenici
683

Bivši učenici Druge gimnazije u Sarajevu slave 50 godina mature, među njima i poznati glumci

I. S.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Bivši učenici Druge gimnazije u Sarajevu večeras slave 50. godina mature, a neki od njih su cijenjena imena naše glumačke scene.

Naime, u simpatičnoj grupi slavljenika su i Mirza Tanović, Hasija Borić-Stojić, kao i Devleta Filipović, koja je nekada radila u filmskom arhivu preduzeća Sutjeska film.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Inače, Mirza Tanović je televizijsku karijeru započeo u seriji "Teversenove bajke", koja se emitovala na TV Sarajevo 1976. godine. Ona je predstavljala neku vrstu odgovora na britanski humor, a naročito na Monty Python.

"Teversenove bajke" su bile inspiracija "Top listi nadrealista". Ovaj cijenjeni glumac je aktivan na teatarskoj sceni, a trenutno radi u Pozorištu mladih Sarajevo.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

U biografiji Hasije Borić-Stojić nalaze se filmovi "Ratni hljebovi", "Tunel", "Laf u srcu", "Stanica običnih vozova", "Povratak"... Studirala je u Sarajevu, Londonu i Wroclawu. Putujući teatar je osnovana 2002. godine. Bila je zaposlena u Hrvatskom narodnom teatru u Split, a sada je članica ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Devleta Filipović je bila novinarka saradnica kultnog bh. filmskog časopisa Sineast, čiji je koncept bio "širene kulture voljenja filma". Sineast se predstavljao objavljivati 2009. godine, a Filipović je sada direktorica Kinoteke BiH.

Mnogi bivši učenici Druge gimnazije su večeras stigli u Sarajevo iz drugih bivših jugoslovenskih republika kako bi uživali u druženju sa starim prijateljima.