Tajvan
0

Bivši pljačkaš tražio povratak u zatvor

Sarajevo-x.com
Ekonomska kriza na Tajvanu dosegla je zabrinjavajući nivo nakon što je jedan bivši zatvorenik zbog siromaštva tražio povratak u zatvor, izjavila je tamošnja policija.

Policija u gradu Taipei na Tajvanu bila je iznenađena kad je dobila prijavu da 45-godišnjak leži na podu jednog šoping centra i zahtijeva povratak u zatvor.

Nakon što su došli na lice mjesta, policajci su uvidjeli da se radi o njima dobro poznatom pljačkašu koji je iza rešetaka proveo više od deset godina.

Bivši zatvorenik, 45-godišnji Wang, od izlaska iz zatvora je bio nezaposlen, a većinu vremena provodio je lutajući ulicama u potrazi za hranom.

U zatvoru je, kako je sam izjavio, barem imao krov nad glavom i redovne obroke.

Policija je Wanga zatim odvela iz tržnog centra i platila mu ručak, no njegov zahtjev za povratkom u zatvor nije mogla ispuniti.

'Jedino što sam mogao savjetovati bilo je da pokuša pronaći posao mada mislim da će to s obzirom na njegove godine i kriminalnu prošlost biti poprilično teško', izjavio je jedan od policajaca magazinu China Post.

Otok Tajvan u ozbiljnoj je recesiji otkad je elektronska industrija u posljednjoj četvrtini 2008. godine doživjela veliki prodajni pad, a stručnjaci ističu da će se kriza tokom 2009. produbiti.