Guardian
0

Bill Gates želi bijele oblake pa ih izbjeljuje špricanjem

FENA
Bill Gates (Foto: AP)
Bill Gates (Foto: AP)
Osnivač softverskog diva Microsofta, Bill Gates, koji finansira projekat kojim želi izbjeljivati oblake, naišao je na oštre kritike aktivista.

Gates je s 300.000 dolara potpomogao firmu Silver Lining iz SAD-a, koja razvija uređaje, koji bi morsku vodu pretvarali u mikroskopske čestice, koje bi se špricale po oblacima, kako bi se, prema vjerovanju naučnika, izbijelili.

Naučnici isto tako vjeruju kako se povećanjem bjeline oblaka, povećava i njihova sposobnost reflektiranja sunčevih zraka nazad u svemir.

Pokus, kojeg je finansijski potpomogao Gates, trebao bi se održati na otvorenom moru i području od 10.000 kvadratnih kilometara. Ujedno, to bi bio dosad najveći pokušaj da se geoinžinjeringom utječe na klimatske uvjete na Zemlji, piše The Guardian.

Aktivisti, s druge strane, tvrde kako je taj čitav eksperiment riskantan te da ga treba zaustaviti, kao i zabraniti dalji geoinjžinjering, dok se u to područje ne uvedu neki zakoni i odredbe.

"Znali smo da Microsoft razvija aplikacije za oblake na računarima, ali ovome se nismo nadali. Bill Gates i njegovi 'oblakonasilnici' nemaju pravo jednostrano mijenjati naša mora i nebo", istakao je Jim Thomas iz kanadske ETC Grupe.