Prvi takav pokušaj
12

Biciklom želi doći do Južnog pola

Klix.ba
Za istraživača Erica Larsena praznici ne bi bili zanimljivi ukoliko ih ne provede u šatoru na vrlo niskim temperaturama. Larsen je ove godine po četvrti put u posljednjih pet godina Božić proveo na Antarktiku.

Ovoga puta će Larsen pokušati postati prvi čovjek koji je vozio bicikl 1.200 kilometara od morskog zaljeva Hercules do geografskog Južnog pola. On svoju avanturu naziva "Vožnja biciklom ka jugu", a ovo mu je prva ekspedicija otkako je postao otac i prva na koju je krenuo sam. Ukoliko to uslovi budu dozvoljavali, Larsen će se i vratiti biciklom.

Četrdesetjednogodišnji Larsen na svojoj internet stranici svakodnevno objavljuje fotografije sa svoje ekspedicije. Jučer mu je bio sedmi dan ekspedicije, a preostalo mu je još blizu 930 kilometara.

Nakon svakog sata vožnje biciklom Larsen pravi pauzu kako bi pojeo energetsku čokoladicu. Nakon 4,5 sata pravi odmor od sat vremena kako bi jeo. Od 9:00 ujutro do 18:30 Larsen svaki dan pređe oko 40 kilometara.

Posljednji let sa Antarktika polazi 27. januara 2013. godine. Međutim, to nije jedina stvar koja ga motivira da na vrijeme završi svoje putovanje.

"Jedan od glavnih razloga zbog kojih je moj tempo tako brz je taj što kod kuće imam malog dječaka kojem je potrebna očeva pažnja. Konačan cilj ove ekspedicije je pokazivanje kako svako od nas može uz pomoć bicikla promijeniti svijet", rekao je Larsen.

Ovo neće biti prvi rekord za Larsena. On je 2006. godine sa Lonnie Dupre napravio prvu ljetnu ekspediciju na Sjeverni pol uz pomoć kanua preko otvorenog mora, a 2009. i 2010. godine je na skijama otišao i na Južni i Sjeverni pol u uzastopnim ekspedicijama pod sloganom "Spasimo polove".