Devet klubova u BiH
99

Bh. zaljubljenici u let nekada vršili obuku pilota, a danas prave samo aeromodele

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Bosni i Hercegovini ih ima tek devet, a u Zeničko-dobojskom kantonu samo dva. Aeromodelarstvo iako za neke izgleda kao dječji hobi, pravljenje modela aviona zahtjeva velike tehničke i inžinjerske vještine.

Aeroklub Zenica jedan je od dva aerokluba koja djeluju na području Zeničko-dobojskog kantona, a postoji već 71 godinu. Iako su ranije imali puno više aktivnosti u sklopu svog djelovanja, danas se bave samo aeromodelarstvom i pravljenjem malih letećih aviona koja zahtijevaju puno više znanja i umijeća nego što se misli.

Predsjednik Aerokluba Zenica Ferid Zilić je kazao da su prije rata imali i pilotski pogon za obuku pilota, padobranaca te aviomodelarstvo.

"Od rata pa do danas radimo isključivo sekciju aeromodelarstva zato što nemamo dovoljno finansijskih sredstava, a ni podrške države i društva. Aeroklub Zenica danas ima 40 članova, 20 juniora i 20 seniora, a sretni smo što imamo i trojicu višedecenijskih članova koji svoja znanja rado prenose na mlađe", kazao je Zilić.



Aeromodelarstvo nije igra za malu djecu već spoj tehnike i sporta. Poznavanje aeronautike, tehnike, materijala, su samo početna osnova za pravljenje aviomodela.

"Morate prvo poznavati aeronautiku, materijale, načine spajanja, izradu modela, da bi bili neki solidan ili vrhunski aviomodelar. Taj spoj tehnike i sporta ima svoje poklonike kako u regiji, tako i u svijetu. Vrijeme potrebno za pravljenje nekog modela ovisi od njegove klase", dodao je Zilić.

Kada govorimo o materijalima, uglavnom se koristi balza, depron i karbon. Nekoliko sati rada, uz veliku preciznost i tehničke sposobnosti rezultirat će modelom s kojim se može takmičiti.

"Naš glavni cilj je rad s mladima jer nam je želja da ovaj sport opstane i ostane u Zenici i BiH. Interesa ima, imamo stalni pogon juniora, smjenu djece, ali uvijek imamo dovoljan broj djece kojima je ovo zanimljivo", zaključio je Zilić.