Novi svjetski rekord
0

Bez prestanka svirao više od 27 sati

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Odlučni kanadski muzičar Gonzales uspio je u svojoj namjeri da sruši svjetski rekord u održavanju najdužeg solo koncerta. U Parizu je, počevši 17. maja, bez prestanka svirao klavir 27 sati, tri minute i 44 sekunde, zabilježeno je.

Ovaj 37-godišnjak tako je zauzeo prvo mjesto u Guinnessovoj Knjizi rekorda koje je prethodno držao Indijac Persanna Gudi. Gudi je u historiju ušao u decembru kad je svirao tačno 26 sati i 12 minuta.

Ipak, Kanađanin Gonzales, koji se na sceni pojavio u nedjelju u malom pariškom teatru Montmartre, uz sebe je postavio veliki digitalni sat koji će bilježiti njegov performans.

Za svoj dugotrajni koncert izabrao je oko 300 muzičkih djela, od Gershwinovog "Summertime" do Britney Spears i "Hit Me Baby One More Time", saznaje AFP. Svirao je i Beethowenovu "Odu radosti" i "Eye of the Tiger" - temu iz filma Rocky III.

Prema Guinnessovim pravilima, dozvoljena mu je 15-minutna pauza svaka tri sata i 30 sekundi predaha između svake pjesme.

Gonzales se u toku koncerta i presvlačio, od džinsa i majice do plavo-bijele pidžame.

Pravim imenom Jason Beck, ovaj muzičar iz Montreala koji živi u Parizu, koproducirao je album "The Reminder" rock zvijezde Feist. Njegov šesti album "Soft Power" izašao je prošle godine.