Naredio "plastičnu hirurgiju"
0

Berlusconi želi nadograditi penis na statui boga Marsa

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Talijanski premijer Silvio Berlusconi našao se pod novim napadima, ovog puta zato što je naredio "plastičnu hirurgiju" na dva rimska mramorna kipa, javlja BBC. Kipovi, koji prikazuju gole bogove Veneru i Mars izloženi su u Berlusconijevoj rimskoj rezidenciji.

Berlusconi je naredio nadogradnju nedostajućeg penisa na kipu antičkog boga rata, te nedostajeće ruke za Veneru. Umjetnici ističu da je neukusno i estetski pogrešno mijenjati kipove, odnosno nadograđivati im nedostajuće dijelove tijela.

"Dopune" dvije drevne statue, iskopane u blizini Rima prije gotovo 100 godina, naredio je lično Berlusconi. Kipovi su sad u dvorištu njegove rezidencije, a ranije su bili držani u muzeju u Rimu.

Ono što je dodatno naljutilo ljubitelje umjetnosti je činjenica da je ovaj tip estetske restauracije - koji bi na kipovima Venere i Marsa koštao više od 73.000 eura - ranije proveden na mnogim oštećenim antičkim rimskim i grčkim statuama iz 17. stoljeća, sad izašao iz mode.

Berlusconi nije ispoštovao ni pravila za restauraciju umjetnina koja primjenjuju talijanski restauratori - da ne pokušavaju vratiti savršenstvo antičkim umjetničkim djelima. A, kad je riječ o izdvajanjima iz budžeta za umjetnost i kulturu Berlusconi je naredio smanjenje veće od 40 posto, pozivajući se na program štednje, što mu se uzima kao dodatna otežavajuća okolnost u ovom slučaju.

Iako su novi dijelovi tijela opisani kao "prenosni", jedan likovni kritičar je postavio pitanje razlike između starog i novog. I pored svega, Berlusconijevo mišljenje je prevladalo u konkurenciji mišljenja stručnjaka uposlenih u njegovom ministarstvu kulture.