Zanimljivosti
0

Beogradom prošetalo 400 zombija

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Osmi po redu filmski festival srpskog filma fantastike završen je danas promotivnim dijelom festivala, šetnjom zombija centralnim ulicama Beograda.

"Šetnja je osmišljena po ugledu na druge zombi šetnje u svijetu koje su raznog karaktera, prije svega to su karnevali. Kod nas je to demonstracija umijeća maske, specijalnih efekata, ali i dobrog provoda i dobre zabave“, rekao je direktor festivala Jovan Ristić.

Ristić je naveo da su nakon lijepih iskustava od prošle godine riješili da šetnju ponove, s tim što su ove godine unijeli i neke novine:

"Ubacili smo i humanitarni dio za nemoćna lica i nezbrinutu djecu“, naveo je.

Prošle godine je prošetalo glavnim gradom Srbije 200 zombija, a ove godine 400 njih je pokazalo Beograđanima, kako kaže Ristić, "šta znaju naši majstori maske“.

Festival srpskog filma fantastike održan je osmu godinu zaredom.

"Krenuli smo 2006. godine sa zbirkom filmova snimljenih u toku 20 godina. Bilo nam je zanimljivo da skupimo i vidimo šta to od ovog žanra postoji u srpskoj produkciji, jer su svi tada pitali da li uopće postoji srpska fantastika“, rekao je Ristić.

Kako je festival nastavio svake godine da se održava, prema riječima Ristića, mnogi su počeli da snimaju filmove i na taj način se stvorila jedna scena koja sada godišnje proizvede 30 do 40 filmova.

"Ove godine u takmičarskoj selekciji smo imali 26 filmova samo iz Srbije, a iz bivše Jugoslavije još šest filmova, što govori da je i ovo dobra produkciona godina bez obzira na lošu finansijsku i ekonomsku situaciju“, naveo je Jovan Ristić.

Jedan od razloga što produkcija ne trpi zbog loše finansijske situacije jeste i to što je pojeftinila tehnologija, koja je potrebna za snimanje ovih ostvarenja.

Ono što se posebno sviđa direktoru festivala jeste što mladi autori, kako kaže, ne snimaju zarad same fantastike, već "opažaju svijet oko sebe i u većini filmova koji se danas snimaju zapaža se gledanje stvarnosti kroz fantastiku“.