Priča sa sretnim krajem
124

Beba s najmanjom porođajnom težinom na svijetu otpuštena iz bolnice u SAD-u

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Beba rođena s težinom od samo 245 grama, za koju se vjeruje da ima najmanju porođajnu težinu u evidenciji da bi imala i teoretske šanse za preživljenje, otpuštena je iz bolnice u SAD-u.

Beba Saybie je težila isto kao i jedna velika jabuka kada je rođena nakon 23 sedmice i tri dana trudnoće u decembru 2018. godine.

Boreći se za život, prebačena je u jedinicu intenzivne njege u bolnicu Sharp Mary Birch u San Diegu. Doktori su roditeljima bebe rekli da ima samo nekoliko sati života. Međutim, pet meseci kasnije, otpuštena je sa zdravom težinom od 5,5 kilograma, što je poremetilo sva očekivanja.

Medicinska sestra koja se brinula za stanje male Saybie dok se borila za život, rekla je da je njen oporavak i otpuštanje iz bolnice ranije ovog mjeseca bilo čudo. Registar novorođenih beba kaže da je Saybie preživjela beba s najmanjom tjelesnom težinom na svijetu.

Prethodni rekord držala je beba iz Njemačke, rođena s 252 grama. Također, beba rođena u Japanu ranije ove godine težila je samo 268 grama, prenosi BBC.