Porod na visini od 11.000 metara
10

Beba rođena u avionu koji je letio od Atlante do Afrike

Klix.ba
Koristeći se pertlama dezinficiranim vodkom i vrućim peškirima iz biznis klase, medicinsko osoblje je pomoglo pri rađanju malog dječaka u avionu koji je letio iz Atlante u Afriku. Porod je obavljen na visini od 11.000 metara.

Katherine Oyedoh je putovala avionom iz Atlante u Afriku kada joj je pukao vodenjak. Stjuardesa Susan Carnes je rekla da u 29 godina službe nije doživjela da se putnica porodi u avionu, ali da je sačuvala pribranost i pružila svoju pomoć.

"Vidjela sam da je putnica bila sageta i da je imala bolove. Znala sam da će se poroditi. Pitala sam je da li joj je vodenjak pukao i dobila sam potvrdan odgovor", izjavila je Carnes za Fox News.

Stjuardesa je pozvala medicinara dr. Patricka Ojokwua, koji je Katherine pomogao pri porodu. Putnica se trebala poroditi 13. aprila, ali su joj ljekari ipak dozvolili da putuje avionom. Pri porodu su pomagali i putnici koji su se razumjeli u medicinu. Jedan je pratio krvni pritisak, drugi je vodio računa o kontrakcijama, a treći je sterilizirao improvizirane "alate" za porođaj.

Kada je dječak rođen, dr. Okokwu je govorio Carnesovoj kako da prereže pupčanu vrpcu. Beba je potom umotana u peškire.

Petnaest minuta nakon porođaja avion je sletio, jer je ranije bio preusmjeren u Dakar u Senegalu. Oyedohova i njena beba su prebačeni u bolnicu. Bebin otac Greg je ostao kod kuće u Californiji i još uvijek nije vidio svoj sina. To će se dogoditi u utorak kada se Oyedohova s bebom vraća u SAD.