Zanimljivosti
0

Beba rekorder napušta bolnicu u Miamiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Beba za koju je javljeno da je provela najmanje vremena u u majčinom uterusu u utorak je otpuštena iz bolinice u Miamiju u kojoj je rođena. Vjeruje se da je Amilia Taylor prva beba koja je preživjela nakon perioda trudnoće manjega od 23 sedmice, javio je BBC.

Ona je težila jedva 284 grama kada je rođena 10. oktobra.

Liječnici obično smatraju da bebe koje pri rođenju teže manje od 400 grama nemaju šansi da prežive.

U vrijeme kada je rođena u Baptističkoj bolnici prošlog oktobra, Amilija je bila dugačka 23 centimetra.

Ona je provela manje od 22 sedmice u materici svoje majke, što je svjetski rekord, sudeći po Univerzitetu Iowe koji drži podatke o prerano rođenim bebama širom svijeta.

U početku liječnici se nisu puno nadali da će preživjeti.

"Ona je uistinu čudo od djeteta. Nismo bili pretjerano optimistični. Pokazalo se, međutim, da smo svi bili u krivu", izjavio je William Smalling, neonatalist u Baptističkoj dječijoj bolnici.

Amilia je imala respiratornih problema, veoma slabo krvarenje u mozgu i izvjesne digestivne probleme, ali liječnici sada kažu da su "prognoze sjajne".

Roditelji su joj dali ime Amilia - što na latinskom znači vedar, borac i marljiv - kako bi simboliziorali njen opstanak uprkos lošim prognozamna.

"Bilo je teško i zamisliti da će dogurati ovako daleko. Ona sada, međutim, počinje izgledati kao prava beba", izjavila je Sonja Taylor, Amilina majka.

"I pored toga što teži samo 1,8 kilograma, ona skače po meni", kazala je Taylor.

U utorak je Amilia vraćena kući nakon što je provela skoro četiri mjeseca u odjelu intenzivne njege neonatalnog odjela bolnice gdje je svaki njen pokret nadziran 24 sata dnevno.

Liječnici tvrde da će još morati pomno nadzirati bebu nakon puštanja iz bolnice i prepisati joj lijekove protiv astme i dodatni kisik u mjesecima koji dolaze, jer ona još teži manje od dva kilograma.

Amilijin opstanak također pokazuje poboljšanja u neonatalnoj brizi.