Zanimljivosti
0

BBC-ev dokumentarac radile čimpanze

SRNA
BBC je najavio da će prvi put u istoriji prikazati film koji su u cjelosti snimile čimpanze!

Majmuni su za svoj filmski poduhvat koristili posebno dizajnirane kamere koje su im dali primatolozi, a dokumentarac je sastavni dio naučnog istraživanja koje bi trebalo da otkrije kako čimpanze doživljavaju svijet oko sebe i jedni druge.

Inicijator ove ideje je primatolog Betsy Herrelko, koja za svoj doktorski rad istražuje ponašanje primata.

U posljednjih 18 mjeseci ona je naučila grupu od 11 čimpanzi Zoološkog vrta u Edinburgu da se koriste kamerama.

Njihovo naselje  sa tri međusobno povezana vanjska vrta najveće je te vrste na svijetu. Iako čimpanze  nikada nisu bile uključene u bilo kakvo istraživanje, pokazale su zanimanje za snimanje čim su im uređaji predstavljeni.

U svom istraživanju Betsy Herrelko suočila se sa dva ključna izazova.

Prvo je trebalo naučiti čimpanze da koriste dodirni ekran kako bi odabrali video koji ih zanima. Na taj način prikupljeni su podaci od njihovim interesima.
Drugi je bio upoznavanje čimpanze sa  kamerom opremljenom ekranom koji pokazuje šta se snima.

Čimpanze su u početku bile više zainteresovane  jedne za druge nego za video tehnologiju, a dvojica kandidata  za "alfa mužjaka" ometali su eksperiment. 

Ali, vremenom su naučile kako da se koriste kamerom i kako da gledaju snimke. Tako su gledale  i snimke svijeta izvan njihovog naselja - kao što je  kuhinja  u kojoj se priprema hrana za njih. 

Stručnjaci smatraju da majmuni nisu bili stvarno svjesni da snimaju filmove, međutim, oni bi ipak,  prvi put u istoriji, trebali da nagovijeste kako primati vide svijet oko sebe.