Automobil iz kultne TV serije
10

Batmobil na aukciji prodan za 4,62 miliona dolara

FENA
Kultni Batmobil iz televizijske serije Batman iz 1960-ih prodan je za 4,62 miliona dolara na aukciji oldtimera u Scottsdaleu u Arizoni, prenose u nedjelju američki mediji.

Prodaja održana u subotu navečer u aukcijskoj kući Barrett-Jackson, oduševila je glasovitog dizajnera automobila Georgea Barrisa, koji je 1965. kupio 10 godina stari konceptni automobil Lincoln Futura za jedan dolar od Forda. On ga je zatim za 15 dana preradio u Batmobil, uloživši u to 15.000 dolara, prema bilješkama za aukciju iz Barrett-Jacksona.

Kupac automobila je Rick Champagne, vlasnik logističke firme iz Phoenixa. Upitan od televizijskih voditelja što ga je potaknulo da plati tako veliki iznos, on je pokazao na ženu do sebe i rekao: "Ona".

Tada je objasnio da je volio Batmobil "otkako je bio klinac".

"Imao sam igračku model tog automobila", rekao je za SPEED TV.

Na pitanje hoće li držati automobil u garaži, rekao je da će ga staviti u dnevnu sobu.

Crni automobil s fluorescentno-crvenim rubovima, koji je Adam West kao Batman koristio za borbu protiv zlikovaca, ima V-8 motor i instrumente na upravljaču, te inovativni mjenjač koji se aktivirao pritiskom na gumb. Pored toga imao je i posebne dodatke, kao što je auto-telefon, naprave za ispuštanje ulja, dima ili čavala, kao i dva padobrana.

Futura koncept izvorno je kreirao dizajnerski tima Lincolna u Ford Motor Co. a prototip automobila u cijelosti je ručno izrađen 1954. u tvrtki Ghia u Torinu, u Italiji, te predstavljen na izložbi automobila u Chicagu 1955.