Zanimljivosti
0

Banksyjev mural daskama zaštićen od vandala

Klix.ba
Dva i po metra visok mural čuvenog uličnog umjetnika Banksyja, na zidu britanskog ljetovališta Grosvenor u Torquayu, Devon, okovan je daskama zbog straha od vandalizma.

Mural prikazuje dječaka koji crta divovskog robota, a nastao je prije tri godine. Lokalno stanovništvo strahovalo je da će, prilikom renoviranja hotelske fasade, čitav rad, čija je vrijednost procijenjena na 776 hiljada dolara, biti prefarban i uništen. Vlasnici hotela daskama su zaštitili rad i od boje i od napada vandala.

"Naš dekorativni tim je zaštitio Banksyjev rad. Postavljene su daske, tako da je fasada oko rada obnovljena bez straha za mural. Već je bio oštećen nakon što je neko izlio kiselinu preko njega. Renoviramo čitavu zgradu, a stanovništvo se uplašilo za Banksyjev rad", rekla je generalna direktorica hotela Rebecca Snowball.

Prijašnji vlasnik hotela, Mark Jenkins, je preko rada stavio zaštitu od pleksiglasa, međutim, vandali su ipak uspjeli oštetiti pola murala. Probili su zaštitu i polili zid sredstvom za skidanje boje te oštetili sliku dječaka.

Jenkins kaže da nije mogao vjerovati na šta su ljudi sve spremni kako bi uništili nešto što je Torquay učinilo "bar malo posebnim".

Muralu su 2010. godine dodane i slike male nadzorne kamere i vojnika igračke, ali nije poznato da li su i one Banksyjevo djelo.

Jenkins kaže kako je mural postao turistička atrakcija te da veliki broj posjetilaca dolazi upravo zbog njega.