Štedio dvije godine
1.8k

Banjalučanin ratu kredita od 310 KM platio sa 6.200 kovanica od pet feninga

Klix.ba
Foto: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske
Banjalučain Bojan Marčeta dvije godine je skupljao kovanice po pet feninga kojima je platio ratu kredita u iznosu od 310 KM. Ovaj 36-godišnjak prikupio je ukupno 7.600 kovanica, a za uplatu rate kredita iskoristio ih je 6.200.

Marčeta se već 15 godina bavi konobarisanjem, a kovanice je počeo skupljati prije dvije godine, kako bi pokazao da o svakom feningu treba voditi računa jer on može biti iskorišten na pravi način. Nakon dvije godine, skupio je blizu 17 kilograma kovanica najmanje vrijednosti.

"Djecu ne učimo pravim vrijednostima, novcem se bahatimo i koristimo ga u pogrešne svrhe. Zato sam se i odlučio na ovako nešto, da pokažem kako štednja i pet feninga može da znači mnogo. Platio sam ratu kredita, koja iznosi 310 KM, samo ovim novcem po pet feninga i ostalo mi je još oko 1.400 kovanica odnosno 70 maraka", kazao je Marčeta za Glas Srpske i dodao da će taj novac ostaviti za neku od narednih rata.

Dnevno je u prosjeku štedio blizu pola marke, a nekada bi to sedmično ukupno iznosilo 10 KM.

"Ljudi griješe kada ne uzimaju sitan novac, jer smatraju da je bezvrijedan, što, evo kako se ispostavilo, nije tačno. Ovaj put sam sakupio novac za ratu kredita, a možda će sljedeći put biti i za registraciju vozila. Sitan novac je sredstvo za plaćanje pa tako nisam imao problem da na ovaj način izmirim ratu kredita. Malo im je bilo čudno, ali nisam imao poteškoća. Samo je bio uslov da odvojimo u vrećice po 100 kovanica", kazao je Marčeta.

Smatra da se novac bez potrebe baca na igre za sreću, kladionice i tombole, te da djeci treba davati onoliko novca koliko im je dovoljno i tako ih učiti da prepoznaju prave vrijednosti i prioritete.