Zanimljivosti
20

Balet tehnologije: Iznad Sydneya zaplesalo i zasjalo 100 dronova

Klix.ba
Nebo iznad Australije u srijedu navečer postalo je zanimljivo poprište plesa malih letećih objekata koji su bili sve samo ne "neidentificirani".

Riječ je o marketinškom potezu kompanije Intel koja je u nebo iznad Sydneya odaslala 100 iluminiranih dronova u sklopu festivala Vivid i uz muziku Beethovene Pete simfonije. Ples koji je počeo u srijedu trajat će ukupno pet dana tako da će mu moći prisustvovati svi znatiželjnici koji žive u blizini.

Ovo nije prvi put da se na nebu iznad nekog svjetskog grada održi plesna tačka malenih letećih sprava. 2015. godine sličan događaj odvio se iznad Hamburga kada je oboren i Guinness rekord. Ipak, ovosedmična predstava prvi je pokušaj plesa iznad vode.

Performans koji traje sedam minuta čini let u više formacija od kojih je posljednja u obliku logotipa kompanije intel. Fascinantno je i to što cijeli zanimljiv događaj kontroliše samo jedna osoba sa tla.

Ples je isprva trebao biti održan u utorak, ali Australiju ovih dana prate obilne kiše koje sprječavaju bilo kakvu komplikovaniju upotrebu dronova, a pogotovo njih 100.