Stari zanat i sport
118

Baklju za EYOF ručno je napravila kazandžijka Nermina Alić iz Sarajeva

Klix.ba
Nakon obrazovanja u domenu likovne umjetnosti, 2007 godine. Nermina Alić je zvanično je naslijedila kazandžijski dućan, u ulici Kovači u Sarajevu od oca Hadžana Alića. Nermina je svoje vještine pretočila u izradu baklje za EYOF 2019. koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu narednog mjeseca.

Bio je to neobičan odabir profesije jer do tog momenta u ovom zanatu žene su se isključivo bavile domeneom ukrašavanja. Nermina je jedina žena koja se bavi tradicionalnim kazandžijskim oblikovanjem i kalajisanjem na otvorenoj vatri, a to je tradicija koja se, u Sarajevu, u svom izvornom obliku održala od 15 vijeka do danas.

Učesnica je mnogobrojnih izložbi u domovini i inostranstvu kao i vlasnica cetifikata "Original Sarajevo Quality“.

Baklja za EYOF 2019 izrađena je tradicionalnim kazandzijskim metodama oblikovanja tj. kovanja bakra. Nakon prvobitnog okivanja bakra, uslijedile u faze odgrijavanja i savijanja materijala te potom zavarivanje i na kraju finalno okivanje. Radi konzervacije materijala, a i izmjene boje na kraju procesa urađeno je niklovanje baklje.

Cijeli proces je u potpunosti izveden ručno, koristeći iskljucivo tradicionalne alate kao što su različiti nakovnji i posebni kazandžijski čekići.