U zidu škole
0

Bakici iz Illinoisa vraćen novčanik ukraden prije 75 godina

M. N.
Osamdesetdevetogodišnja Betty Sissom dobila je nazad svoj novčanik koji joj je ukraden prije čak 75 godina.

Njen novčanik pronađen je tokom rekonstrukcije zgrade bivše srednje škole u Centraliji (Illinois) koja se sada pretvara u crkvu. Pastor Seth Baltzell kazao je kako je vodoinstalater pronašao novčanike u zidu ženskog toaleta, a među njima je bio i Bettyin.

"Radimo na zgradi šest mjeseci. Čekali smo ovu stvarno kul stvar koju niko nije vidio posljednjih 75-100 godina", rekao je pastor.

Dodao je kako vjeruje da su ti novčanici ukradeni prije 75 godina te ih je želio vratiti vlasnicima. Postavio je fotografiju novčanika s njihovim imenima, a korisnici Facebooka su podijelili njegov post 3.000 puta. Većina vlasnika je preminula. Ime Betty Sissom je prepoznao novinar TV stanice St. Louis i kontaktirao je pastora kako bi joj dostavio novčanik.

Ona je 1947. godine maturirala u ovoj srednjoj školi. Bila je šokirana kada je vidjela svoj crveni novčanik nakon toliko decenija. U novčaniku su se nalazile fotografije njenih kolega iz razreda koje dugo nije vidjela. Među njima je bila i fotografija njenog brata koji se borio u Drugom svjetskom ratu i preminuo.

"Bila sam mnogo sretna zbog toga jer nemam njegovih fotografija", kazala je.

Istakla je kako je sretna što ga je dobila te kako se nada da će i ostali vlasnici doživjeti ovo uzbuđenje kada ugledaju svoje novčanike stare 75 godina.