Zanimljivosti
0

VIDEO / Baka iz Južne Afrike izumjela rivala vuvuzeli?

Sarajevo-x.com
Nongenile Magquba (72) ne zna mnogo o kontroverzama što se danima vežu uz popularne afričke trube vuvuzele, koje imitiraju riku slonova. Ono što ova baka zna je da je izumjela mnogo glasniju verziju trube.

Starica koja živi u ruralnom južnoafričkom regionu Istočni Cape prije 15 godina izumjela je nešto što zove "imbhelempe", instrument napravljen od starih boca za začine oblijepljenih trakom. Učinila je to kako bi pomogla svojoj majci na samrti. U regiji poznatoj po tradicionalnim lijekovima Magquba kaže da je to najbolji lijek.

"Pomoglo joj je", viče ova baka. "Kad je bila bolesna, ja bih uzela ibhelempe i svirala joj, a ona je ovako dizala ruke."

Kad joj je majka umrla, starica je nastavila svirati na ovom ručno izrađenom instrumentu. Svirala je na sahranama, vjenčanjima i u crkvi, javlja CNN.

"Od toga se bolje osjećam. Ovaj zvuk me čini sretnom iznutra", kaže Magquba dok rukom pokazuje na svoje srce. Dodaje da riječ "ibhelempe" nema značenje, to je jednostavno riječ koja opisuje zvuk trube.

Na pitanje da li je čula za vuvuzele, kaže da jeste i da joj se sviđaju, ali nikad nije vidjela nijednu. U međuvremenu su žene iz regiona počele kopirati njen instrument, ali, kako kaže baka, nijedna ne zna puhati u njega kao ona.