Sindrom muzičkog uha
10

Baka čuje pjesmu "Happy Birthday" 24 sata dnevno

Klix.ba
Znamo koliko je iritantno kada vam se neka pjesma uvrti u glavu i ne možete je prestati pjevati. Zamislite da ste u toj situaciji 24 sata dnevno svaki dan.

Osamdesetčetverogodišnja Cath Gamester ima sindrom muzičkog uha, što znači da u njenim ušima konstantno sviraju pjesme, kao da ih je pustila na radiju. Ovaj sindrom joj je ustanovljen 2010. godine. Kada joj se prvi put to dogodilo mislila je da buka dolazi od susjeda.

"Kada sam se probudila čula sam pjesmu "God save the Queen". Mislila sam da dolazi od susjeda, jer se nesprestano ponavljala", rekla je ova penzionerka.

Ali miks božićnih pjesama, hitova i himni koje zvuče nevjerovatno realno samo su produkt njenog mozga. Na njenoj playlisti nalaze se pjesme "Silent Night", "Abide with Me", "You'll Never Walk Alone", "Land of Hope and Glory"... i stalno se ponavljaju od tog jutra.

"Pjesmu 'Happy Birthday' čujem svakih nekoliko minuta i mrzim je", rekla je Cath za BBC Inside.

Baka iz Liverpoola nije jedina koja pati od ovog rijetkog poremećaja. Oko 10.000 osoba starijih od 65 godina ima isti problem. Nažalost, lijek za ovaj poremećaj još nije otkriven.

"Onima koji su poput mene poručujem da ne brinu previše. Nastavite svoj život, uživajte i budite sretni", poručila je Cath.