{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Bacio nogometnu loptu 49.78 metara

T
21.1.2010. u 19:03
0
1
Bacio nogometnu loptu 49.78 metara
0
Bacio nogometnu loptu 49.78 metara
Rukama je Danny Brooks (28), profesor tjelesne kulture iz Engleske, uspio prije nekoliko dana srušiti svjetski rekord po dužini izbačaja nogometne lopte rukom, koji sada iznosi 49.78 metara.
Uslov za postizanje rekorda jest izbačaj lopte tehnikom propisanom pri izvođenju nogometnog auta: lopta mora biti bačena dlanovima obje šake, u trenutku kad je izvođač s objema nogama na zemlji.

Brooks, bivši gimnastičar koji trenutno radi kao profesor u sportskoj školi Brooksbank u Ellandu, nedaleko od Halifaxa u zapadnome Yorkshieru, koristio je akrobatsku tehniku već viđenu i u ženskome i u muškom nogometu.

Nakon zaleta izvođač se baca unaprijed opirući se rukama o loptu koja je na tlu, okreće se, doskače na noge i potom izbacuje loptu. Dužina hica mjeri se do trenutka kada lopta prvi put udari o tlo.

"Bio sam nekad gimnastičar i jednom sam shvatio da bih mogao napraviti okret držeći loptu u rukama. Pomislio sam da, ukoliko bih uspio postići ispravan ugao, zamah i tajming, mogao potući dosadašnji rekord."

Brooks je nadmašio Amerikanca Michaela Lochnera, koji je 1998. godine loptu načinom izvođenja auta bacio 48.17 metara.

Bivši srednji obrambeni nogometaš Tranmerea Dave Challinor ostaje zasad poznati rekorder kad je u pitanju lopta bačena na jednoj profesionalnoj nogometnoj utakmici. On je lansirao loptu na daljinu od 46.34 metra.

Danas najpoznatiji izvođač auta na daljinu jest bek Premierligaša Stoke Cityja Rory Delap. Lani su njegovi suigrači nakon njegovih asistencija iz auta zabili Arsenalu dva gola u jednoj utakmici.

 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: