Španija
0

Avanturisti trče ispred bikova

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jučerašnji prvi dan godišnje utrke s bikovima koji se održava na ulicama španske Pamplone, poznat kao festival San Fermin, uzeo je i prvu žrtvu, muškarca koji je preminuo nakon pada sa zida.

Ukupno je devet sudionika trke moralo biti prevezeno u bolnicu. Još je 89 osoba lakše ozlijeđeno, objavio je španski Crveni križ.

Taj festival svake godine u Pamplonu privlači tisuće ljudi, među kojima brojne strance. Zajedničko slavlje, koje će trajati do 14. jula, čeka više od milion turista i 185.000 stanovnika.

Najvažniji dio festivala je dnevno puštanje bikova uz koje se treba pretrčati određena dionica, što bliže životinjama. Svako će jutro na ulice pustiti šest bikova i potjerati ih na 825 metara dug put. Pred 700 kilograma teškim životinjama trčat će više od 100 avanturista.

U subotu udruge za zaštitu životinja pozvale su na ukidanje borbi s bikovima jer nakon utrka po pamplonskim ulicama, u kojima je od 1911. poginulo 14 osoba, u arenama bikove čeka sraz s matadorima kojega rijetke životinje prežive.

Svake je godine na festivalu Svetog Fermina više od 100 ranjenih. Predzadnja je žrtva 62-godišnji Španac koji je poginuo 2003.