Zanimljivosti
49

Autistični momak jedva priča, ali ima anđeoski glas

Klix.ba
Dvadesettrogodišnji Martin Finn je autistični momak koji ne zna izgovoriti cijelu rečenicu. Zna izgovoriti tri riječi zajedno ali ne razumije njihovo značenje. No, kako u narodu kažu, bog mu je podario nešto drugo - anđeoski glas.

Autizam mu je dijagnosticiran kada je imao tri godine. Rođen je u Lancashireu u Engleskoj, a školovao se u ustanovama za djecu s posebnim potrebama. Kada je imao 14 godina, upravo je u jednoj od tih ustanova zapažen njegov talent za pjevanje.

Pop i countrey pjesme pjeva savršeno i svaku riječ izgovara razgovijetno. Nastupa po mnogim koncertima i publiku često dovede do suza jer je on dječak zarobljen u tijelu muškarca, a muzika je ta koja čini njegov život ispunjenim.

Finn također pjeva na španskom i francuskom. Njegovi roditelji John i Norma su nevjerovatno ponosni na njega.

"On ne može ništa sam jer je dječak zarobljen u tijelu muškarca i tako će uvijek biti. No muzika je njegov život i ona mu je dala život. Ne znamo kako je naučio čitati ali prepoznaje riječi u knjigama, omotima od CD-ovima i papirima s pjesmama. To je čudo kako njegov mozak funkcionira", rekao je otac.

Finn je učestvovao na showu kanala BBC3 "Autistic Superstars" u kojem su se osim pjevačkih talenata pojavile autistične osobe koje imaju talent za umjetnost i matematiku.

Njegovi roditelji sada upućuju molbe i istražuju koja bi muzička kuća mogla pomoći njihovom sinu da snimi CD ili DVD.

"Mi to ne možemo priuštiti ali to bi otvorili vrata za njega i ne bi ostao u nekom centru kada umremo već bi imao neki život. Bio bi Martin Finn, muškarac s nevjerovatnim glasom", rekla je majka.