Čudo od djeteta
47

Autistična dvogodišnjakinja postala najmlađa članica Mense

Klix.ba
Emmelyn Roettger
Emmelyn Roettger
Emmelyn Roettger iz Washingtona izgleda kao sva druga djeca njene dobi. Međutim, umjesto da se igra sa drugom djecom, Emmelyn sjedi i uči.

Ona voli da piše, speluje i broji, a fasciniraju je nauka i svemir. Unatoč svojim godinama Emmelyn, ili Emme kako je svi zovu, zna šta je mitoza i može objasniti proces metamorfoze leptira.

Njeno znanje je toliko da je dobila mjesto u Mensi i tako postala najmlađi član američkog ogranka ove organizacije. Kada je primljena imala je dvije godine i 11 mjeseci, a njen IQ je iznosio 135.

Već sa 15 mjeseci je prepoznavala slova, a pisati je znala prije nego je napunila dvije godine. Ubrzo je naučila i da broji.

"Moj suprug je na početku cijelu ideju smatrao luckastom. Ja sam smatrala da nam Mensa može pružiti potrebnu podršku", rekla je Michelle Roettger, Emmelynina majka.

Mensa ju je odmah prihvatila kao svog najmlađeg člana.

"Postoji socijalna stigma o ljudima koji su izrazito inteligentni, baš kao što postoji stigma o retardiranim osobama. To može ograničiti potencijal za socijalne veze", rekao je Frank Lawlis, supervizor i psiholog pri američkoj Mensi.