Bizarna "skulptura"
0

Australijski umjetnik prodaje komad kiselog krastavca iz McDonald'sa za 6.000 dolara

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Australijski umjetnik Matthew Griffin prodaje neobičnu "skulpturu" u obliku kiselog krastavca uzetog iz McDonald'sovog cheeseburgera, a koji je zalijepljen za plafon pomoću sosa za 6.000 dolara.

Griffin do subote ima izložbu u The Michael Lett Gallery u Aucklandu na Novom Zelandu, gdje je krastavac jedno od izloženih djela.

Umjetničko djelo je - pomalo nemaštovito - nazvano "Pickle" (eng. kiseli krastavac) i prodaje se za približno 6.000 američkih dolara.

Ryan Moore, direktor galerije Fine Arts u Sydneyu, koji predstavlja Griffina, rekao je za Guardian: "Humoristični odgovor na djelo nije nevažeći – u redu je, jer je smiješan."

Dalje je rekao da Griffinov rad postavlja pitanja o "načinu na koji se vrijednost i značenje stvaraju među ljudima".

"Uopćeno govoreći, umjetnici nisu ti koji odlučuju da li nešto nije umjetnost – oni su ti koji stvaraju. Da li je nešto vrijedno i smisleno kao umjetničko djelo, to je način na koji mi kolektivno, kao društvo, biramo da to koristimo ili razgovaramo o tome", pojasnio je.

"Koliko god ovo izgledalo kao kiseli krastavac pričvršćen za plafon – a tu nema nikakve izmišljotine, to je upravo ono što jeste – ima nešto u susretu s njim predstavljenim kao skulpturom", dodao je.