Emocije mjerene novčanicama
0

Australijski naučnik otkriva koliko košta sreća

Sarajevo-x.com
Australijski ekonomista Paul Frijters, profesor na Univerzitetu za tehnologije u Qeenslandu, tvrdi da je otkrio formulu kojom se može izračunati koliko košta sreća. Profesor Frijters kaže da je formula dovoljno precizna te da se uz pomoć nje može odrediti novačani ekvivalent za događaje i vrijednosti u svakom periodu čovjekova života.

Tako naprimjer, kada je u pitanju razvod, muškarac se osjeća kao da je odjednom izgubio 61,5 hiljada funti, žene bi bile mnogo manje tužne, one bi se s druge strane osjećale kao da su izgubile samo 25 hiljada funti.

Profesor Frijters, koji je ove godine imenovan za najboljeg ekonomistu ispod 40 godina, istraživao je bitne događaje u životu 10 hiljada ljudi. Ovo istraživanje je trajalo od 2001. godine, pa do danas, piše Daily Telegraph.

On kaže: ovo su stvarni ljudi kojima se dešavaju nepredviđene stvari. Upravo zbog toga, mogli smo usporediti njihovu sreći prije ili poslije nekog događaja.

Ispitanici iz Australije su na skali od 0 do 10 ocijenili koliko su bili zadovoljni sa svojim životom. Oni su obično davali ocjenu 8, ali su se odgovori kasnije mijenjali kada je bilo riječ o velikim događajima ili iznenadnim životnim promjenama.

To je omogućilo profesoru Frijtersu da stavi novčanu vrijednost za sreću koja je potrebna u događajima kao što su razvod ili bolest.

Gubitak partnera za ženu predstavlja gubitak od 73 hiljada funti, dok za muškarca slučan gubitak iznosi oko 350 hiljada funti.

Na pitanje zašto bitne promjene puno više pogađaju muškarce nego žene, profesor nije mogao dati razlog, ali je rekao: "Mi znamo za primjer da je brak poboljšava živote muškaraca puno više nego žene."

Profesor Frijters je zaključio da je novac imao veći utjecaj na sreću nego što se prije mislilo.