Zanimljivosti
4

Australija se prilagođava "smartphone zombijima", semafori idu na tlo

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
U cilju da zaštite građane koji su odlučili da je hodanje ulicom i tipkanje na telefonu dobra ideja, australski Novi Južni Vels odlučio je instalirati semafore na tlo.

Australska savezna država će projekat upotpuniti tek u decembru, ali je riječ o ideji koja polako dobija na popularnosti. Naime, u Njemačkoj su u aprilu instalirani slični semafori pričvršćeni na tlo, odnosno na mjestima gdje pješaci prelaze kolovoz.

Vrijednost ovog projekta u Australiji koštat će 250.000 dolara ili oko 160.000 eura i to u sklopu šire kampanje pod nazivom Towards Zero koja imaju za cilj broj žrtava saobraćajnih nesreća svesti na nulu.

Kampanja je važnija time jer je u Novom Južnom Velsu tokom 2014. i 2015. godine zabilježen rast smrtnih slučajeva pješaka od čak 49 posto.

"Pješaci su prilikom saobraćajnih nesreća najmanje zaštićeni. Upravo zato moramo izgraditi sistem koji će ih zaštititi, pa i u situacijama pri kojima ne obraćaju pažnju na okolinu", rekao je Bernard Carlon, direktor australskog Centra za sigurnost cesta.