Zanimljivosti
0

Australija: Pronađena jahta bez posade

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U petak je pronađena jahta u blizini australske obale sa aktiviranim kompjuterskim sistemima i pripremljenim stolom za jelo, ali bez ijednog člana posade, saopćili su u petak zbunjeni australski zvaničnici.

Katamaran dug 12 metara u četvrtak je opazio helikopter australske carinske službe oko 80 nautičkih milja od Townsvillea na sjevernoistočnoj obali Australije

Nakon saznanja da je jahta potpuno napuštena uslijedila je opsežna potraga za članovima posade. Riječ je o dva muškarca u 60-tim godinama i jednom 56-godišnjaku.

Glasnogovornik jedinice za hitne slučajeve u Queenslandu, Jon Hall, je kazao kako je spasilačka ekipa bila potpuno zbunjena, jer je na jahti sve izgledalo normalno, iako je tročlana posada nestala.

"Motor je bio upaljen, kompjuteri aktivirani, a čak je na jednom stolu bio upaljen i laptop. Radio je bio upaljen, GPS također, a na stolu je bila pripremljena hrana i pribor za jelo. Zaista jako čudno.", dodao je Hall.

Policija vjeruje kako je jedan od članova posade kupio katamaran KAZ II nedaleko od Townsvillea, te da su se nestali muškarci katamaranom planirali vratiti kući u Zapadnoj Australiji.

Zamjenik šefa policije Roy Wall je izjavio kako nema nikakvih dokaza o mogućoj otmici posade.

"Vrijeme nije bilo baš najbolje u nedjelju i ponedjeljak, bilo je dosta vjetrovito. Ali ovih dana se vrijeme poboljšalo, tako da ne znamo šta se moglo desiti sa posadom. Znat ćemo nešto više nakon istrage forenzičara.", kazao je Wall.