Daily Telegraph:
0

Astronauti ostali bez WC-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Skoro da nema nikoga kome se bar jednom nije dogodilo da se nađe u situaciji u kojoj mu je WC neophodan, i to brzo, a da zahoda u blizini nema. A kako li je tek onima koji se u takvoj situaciji nađu stotinama kilometara od planete Zemlje? Odgovor u četvrtak nudi Daily Telegraph.

Jedini zahod na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) pokvario se i doveo astronaute pred nimalo prijatnu dilemu - šta sada.

Prvo im je bilo rečeno da koriste sanitarne prostorije na ruskoj letjelici Sojuz, spasilačkom brodu koji je pristao uz svemirsku stanicu. Ali, ne lezi vraže, rezervoar na ruskom brodu se brzo napunio i spomenuta dilema je ponovno isplivala na površinu.

Daily Telegraph piše da je tročlana posada ISS-a stoga bila primorana da konstruira, kako su to u NASA-i nazvali, urinarni bajpas, svojevrsni pomoćni sistem. Barem za prvu nuždu dok im u ponedjeljak šatl Discovery ne donese rezervne dijelove za pokvareni WC.

Tako će uskoro pokvareni zahod biti zamijenjen novim i deset miliona dolara vrijednim sistemom ruske proizvodnje, piše u Daily Telegraphu.