Slao poruke s visine od 354 km
1

Astronaut iz svemira odgovarao na pitanja posjetitelja Reddita

SRNA
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kanadski astronaut Chris Hadfield, koji će u martu preuzeti komandu nad Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS), uključio se razgovor na siteu Reddit direktno iz svemira.

On je kucao poruke na svom laptopu sa visine od 354 kilometara iznad Zemlje i odgovarao na pitanja posjetitelja ovog sitea. Razgovor je privukao više od 2.000 pitanja i komentara.

Prošle godine, predsjednik SAD Barack Obama učestvovao je u ovom tradicionalnom okupljanju na Redditu, prenio je BBC.

Hadfield je slao poruke preko jednog satelita do servera smještenog u američkom gradu Houstonu. "Cilj je da se povežem sa vama i omogućim vam da steknete malo direktnije iskustvo o tome kako izgleda život na ovoj orbitalnoj istraživačkoj stanici", napisao je astronaut.

Odgovarajući na pitanje kakav je miris svemira, Hadfield je rekao da prostorija za izjednačavanje vazdušnog pritiska "miriše na ozon ili barut" i pojasnio da astronauti, kada se briju, poslije svakog poteza moraju da obrišu britvu da se pjena ne bi razletjela po stanici.

On je rekao da nije vidio meteor koji je eksplodirao iznad Rusije zato što se MSS u tom trenutku nalazila sa druge strane planete, ali da svakodnevno viđa kako meteori sagorijevaju u atmosferi.

Hadfield je dodao da posada MSS ponekad čuje kucanje i udarce malih komada stijena koji pogađaju stanicu, kao i zvuke koje ispušta metal kada se zagrijava pod uticajem Sunca, odnosno kada se hladi pri ulasku u sjenku.

Jedno od pitanja odnosilo se na osjećaj bestežinskog stanja. Astronaut je napisao: "Jednostavno poletim, odgurnem se i magično klizim do drugog kraja stanice. Svaki put se osmjehnem".