{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Arheolozi pronašli 60.000 građevina Maja ispod džungle u Gvatemali

Klix.ba
4.2.2018. u 10:49
207
56
Arheolozi pronašli 60.000 građevina Maja ispod džungle u Gvatemali
207
Arheolozi pronašli 60.000 građevina Maja ispod džungle u Gvatemali
Laserski snimci (Foto: Twitter)
Grupa arheologa otkrila je, uz pomoć moderne laserske tehnologije, više od 60.000 građevina i ruševina iz vremena Maja ispod džungle u Gvatemali, pišu svjetski mediji.
Među strukturama koje su arheolozi pronašli nalaze se putevi, palače, temelji kuća, vojnih utvrda i bedema. Ranija istraživanja tvrde kako je na tom području živjelo nekoliko miliona Maja. Međutim, arheolozi govore kako novo otkriće pokazuje da je broj pripadnika civilizacije Maja dosad bio pogreško procijenjen te da ih je zapravo bilo i do četiri puta više. Prema novim podacima, više od deset i 15 miliona Maja naseljavalo je Gvatemalu, Yucatan u Meksiku i Belize u 16. stoljeću.

"Ovo je najveći napredak u više od 150 godina majanske arheologije", kazao je za BBC Stephen Houston, arheolog s Univerziteta Brown.
Vodeći istraživač u projektu, arheolog Francisco Estrada-Bell, dodao je kako će arheolozima trebati stotinu godina da pregledaju džunglu u Gvatemali i shvate šta su pronašli.

Prilikom istraživanja arheolozi su koristili revolucionarnu tehnologiju Lidar koja otkriva arheološke lokacije skoro nevidljive golom oku.
"Slike ove tehnologije pokazale su da je cijeli region bio sistem naselja čiji su obim i gustina populacije u velikoj mjeri potcijenjeni", rekao je Tomas Garison, arheolog s koledža Ithaca.

Kompletno otkriće bit će predstaljeno u specijalnom dokumentarcu pod nazivom "Lost Treasures of the Maya Snake Kings" (Izgubljeno blago majanskih kraljeva zmija) koji će se emitirati 6. februara na National Geographicu.e

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: