Novinar koji je gađao Busha
0

VIDEO / Arapskog heroja gađali cipelom

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački novinar Muntazer al-Zaidi postao je heroj u arapskim zemljama nakon što je američkog predsjednika Georgea W. Busha gađao cipelama, doživio je istu neugodnost u Parizu. U znak protesta jedan od prisutnih novinara Al-Zaidija je također gađao cipelom.

Iračanin je u Pariz došao s ciljem da promoviše kampanju o "iračkim žrtvama pod američkom okupacijom". Novinar, koji je tvrdio da je iz Iraka, se tokom postavljanja pitanja, postavio zaštitnički prema SAD-u i optužio Al-Zaidija da podržava diktaturu u Iraku. Nakon kratkog elaborata, bacio je cipelu na Muntazera, što je ovaj uspio da izbjegne.

Al-Zaidijev brat je ošamario napadača, nakon čega ih je obezbjeđenje rastavilo. Napadnuti novinar je bio zgrožen cijelom situacijom, ali ga nije začudila.

"Kad sam ja koristio ovaj metod, to sam uradio protiv okupatora, a ne svog zemljaka. Doduše, uvijek sam na oprezu, jer oni kojima se ne sviđa ono što govorim neće birati sredstva da me ušutkaju", izjavio je za agenciju AFP.

Al-Zaidi, koji inače radi za iračku televizu Al-Baghdadia, je nakon gađanja Busha cipelom pritvoren i mučen. Kako kaže, tukli su ga željeznim predmetima i stolicama, vezali kablovima i ismijavali. U zatvoru je ostao devet mjeseci. Njegov dolazak u Pariz organizovao je arapski Press Cluba, a tokom promocije je također rekao da odjeda u Ženevi iz medicinskih razloga, zbog slomljenih zuba, tegoba u stomaku i drugog. Nakon tretmana bi volio da se vrati u Irak, da prikupi pomoć za one koje naziva žrtvama američke okupacije, istakao je.