Domišljati švicarski policajci
0

FOTO / Anđeo na cesti upozorava vozače da ne jure prebrzo

Sarajevo-x.com
Vozači u Švicarskoj ne trebju biti uznemireni kad ugledaju čovjeka s krilima odjevenog u bijelu odjeću. To nije vizija, to je anđeo čuvar, piše Daily Mail.
Naime, policija u Fribourgu unajmila je profesionalnog glumca da odvraća vozače od prebrze vožnje.

"Anđeo na cesti", koji je dio kampanje za sigurnu vožnju, širi svoja krila kad vozači jure prebrzo.

On je živa verzija anđela koji se pojavljuje u TV spotu u kojem se mladim motoristima savjetuje da smanje brzinu.

"Ideja je bila da se nešto uradi na konkretnoj zaštiti, pa smo se odlučili za anđela koji vozače poziva na odgovornost", rekao je Benoît Dumas, glasnogovornik policije u švicarskom Fribourgu, dodajući kako se ispostavilo kako su poruke s fizičkim prisustvom daleko efikasnije od običnih.

Glumac, čiji identitet nije objavljen zbog njegove privatnosti, radi 20 sati sedmično, a pojavit će se na različitim dijelovima autocesta na području zapadne Švicarske.

"On će raditi najmajne do kraja oktobra, a možda ćemo i produžiti njegov angažman. Uostalom, kao što znate, anđeli su vječni", rekao je Dumas.

Vozači koji primijete "anđela na cesti" mogu poslati e-mail policiji i tako učestvovati u lutriji za besplatne časove vožnje.

Policajci kažu da je još prerano reći je li 'anđeo čuvar' već obeshrabrio neke vozače koji jure prebrzo u ovoj planinskoj zemlji u kojoj su ograničenja brzine između 50 i 120 km/h.