Zanimljivosti
0

Analna penetracija bez pristanka je silovanje, ali ne kada se radi o muškarcima

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnoafrički Ustavni sud je u četvrtak presudio da analna penetracija bez pristanka predstavlja silovanje, ali samo ako je žrtva žena. Sud je objavio da je odlučio da u zakonsku definiciju silovanja ne uvrsti analnu penetraciju bez pristanka kada su u pitanju muškarci da bi izbjegli povredu moći legislature.

Od suda, smještenog u Johanesburgu, je zatraženo da proširi definiciju silovanja koja bi uključivala analno silovanje bez pristanka.

Južnoafrički zakon trenutno definira silovanje kao vaginalnu penetraciju bez pristanka. Minimalna kazna za silovanje maloljetnih osoba je doživotni zatvor. Analna penetracija, uključujući i maloljetne osobe, pada pod manje prekršaje nepristojnog napada, za koje ne postoji preporučena kazna.

Sud je tokom svog rada saslušao čovjeka kojeg je sud iz Pretorije osudio za analnu penetraciju 9-godišnje djevojčice.

Sud se složio da silovanje podrazumijeva i analnu penetraciju ženske osobe bez pristanka, ali je odbio da uključi i kategoriju muškaraca, navodeći da se proširena definicija silovanja ne može retrospektivno primjenjivati. Slučaj je prebačen na niži sud radi određivanja kazne.