Od bolesti do umjetnosti
0

Amerikanka 'slika' umjetnička djela na koži

Sarajevo-x.com
Ariane Page Russel je zasigurno najčudnija umjetnica koju ste ikad vidjeli. Naime, ova Njujorčanka kao umjetničko platno koristi vlastitu kožu.

Ariane Page Russel ima nesvakidašnju kožnu bolest koja i kod najmanje ogrebotine ostane prekrivena crvenim plikovima. Dermatografija, kako se bolest naziva, javlja se kod manje od pet posto svjetskog stanovništva, ali se manifestuje na različite načine.

Ariane Page Russel koja ima posebno izraženu osjetljivost kože odlučila je unovčiti svoje stanje tako što zabadanjem igala po tijelu crta različite apstraktne oblike, natpise ili čak uzorke kojima 'oslikava' cijelo tijelo.

Fotografije njenih djela prodaju se i do 4.500 dolara po komadu i izlažu u njujorškim galerijama moderne umjetnosti.

'Koristim svoju kožu kao slikarsko platno i mislim da to ne treba nikog uznemiravati. Ljudi misle da je to bolno ili uvrnuto, odvratno. Meni nije jer ja ovo doživljavam kao jednu senzaciju i kao dar pomoću kojeg se mogu umjetnički izraziti', izjavila je Ariane Page Russel.

Umjetnica priznaje da 'crtanje po koži' nimalo ne boli, već da ugodno zagrijava, te da 'crteži' nestaju nakon pola sata.

Dermatografija je svojevrsna alergija kože na vanjske podražaje od koje koža otiče i izgleda nadraženo.