Zanimljivosti
0

Amerikanka otišla na manikuru i zbog infekcije zamalo umrla

S.H.P.
Jayne Sharp iz Knoxvillea u Tennesseeju nije mogla ni slutiti šta će joj se dogoditi kada je otišla na manikir. Naime kozmetičarka koja joj je radila nokte slučajno je ubola u plac. Nakon samo nekoliko sati palac joj je počeo pulsirati, a onda je osjetila simptome zbog kojih je mislila da ima gripu.

Budući da joj je jedna kćerka medicinska sestra natjerala ju je da ode ljekaru. Sljedećeg jutra ruka joj je otekla do lakta, a ljekari su konstatirali da ima nekrotizirajući fasciitisse poznatiji kao bakterija koja jede meso.

Ova rijetka, ali smrtonosna infekcija ubija meko tkivo u tijelu. Nekroza fascija se takođe naziva i hemolitička streptokokna gangrena, akutna kožna gangrena, bolnička gangrena, gnojna upala fascija i sinergistički nekrotizirajući celulitis.

"Ljekari su mi rekli da bih vjerovatno umrla da sam došla sat kasnije. Jedan čovjek na Floridi umro je za samo 48 sati nakon što se zarazio tom bakterijom", rekla je Jayne.

Nakon toga, Jayne je prošla kroz nekoliko operacija, a mjeseci su joj trebali da se oporavi. Palac joj je još uvijek nefunkcionalan, ali ona je sretna što je živa.

Ovo nije prvi slučaj da se neko inficirao bakterijom koja jede meso. Nedavno je njome zaražena i 12-godišnja djevojčica iz Indiane dok je bila s porodicom na Floridi. Djevojčica se sada opravlja.