Zadovoljna poslom
31

Amerikanka ima 100 godina i radi četiri puta sedmično, ima savjet za dug i sretan staž

B. R.
Jayne Burns (Foto: Elizabeth HusVar)
Jayne Burns (Foto: Elizabeth HusVar)
Amerikanka Jayne Burns ima 100 godina i radi četiri puta sedmično. Ima savjet za koji smatra da je recept za dug i sretan radni staž.

Skoro svako jutro u sedmici sama se vozi 20 minuta od svojeg doma u Cincinnatiju do Masona (američka savezna država Ohio) da bi odradila skraćenu radnu smjenu u zanatskoj radnji Joann Fabric and Crafts. U spomenutoj radnji zaposlena je 26 godina i to joj je jedan od omiljenih načina da provede vrijeme.

"Uživam u onome što radim i želim nastaviti raditi. Radit ću sve dok budem mogla da radim ili dok me budu željeli ovdje", izjavila je.

Jayne će 26. jula napuniti 101 godinu, a na trenutno radno mjesto zaposlila se nekoliko mjeseci nakon što joj je preminuo suprug Dick. Njena kćerka Donna je tada bila zaposlena na pola radnog vremena i preporučila ju je kao radnicu. Smatrala je da će njenoj majci to dobro doći nakon Dickove smrti.

Jayne je tokom većine radnog staža bila knjigovođa te se 70-ih i 80-ih pokušala penzionisati nekoliko puta. No, poslije nekoliko mjeseci u penziji ponovo bi počela raditi, jer su joj nedostajali, kako je navela, rutina i ručkovi s kolegama.

"Uživam razgovarati sa svima s kojima radim i upoznam veoma ljubazne mušterije. Neki od njih su iznenađeni kada me vide za stolom za rezanje tekstila", ispričala je.

Mišljenja je da ne postoji tajna za dug i sretan život, ali smatra da joj je rad pomogao. Tokom višedecenijske karijere je naučila da je zajednička osobina "najboljih poslova" ta kada postoje dobre radne kolege. Kako je kazala, važno je pronaći ljude koji su prijateljski raspoloženi i koji su ljubazni.

Jayne je s nekim od radnih kolega uspostavila prijateljski odnos, a među njima je studentica Maggie HusVar koja ju je na pauzi za kafu upoznala s društvenom mrežom TikTok. Na ovoj društvenoj mreži su objavile nekoliko videozapisa, a jedan od njih ima više od devet miliona pregleda. Radne kolege su joj na 100. rođendan priredili proslavu.

Prema Jayne, dobar radni odnos nije samo stvar toga da posao bude prijatniji i da vrijeme na poslu brže prođe, već i toga da živite duže.

"Zauzetost vas sprečava da se fokusirate na bolove. To je ono što olakšava", poručila je.

Njeni savjeti imaju utemeljenje u 85 godina starom istraživanju prestižnog Univerziteta Harvard. Ovim istraživanjem je utvrđeno da su pozitivni međuljudski odnosi ono što ljude čini sretnima tokom cijelog života. To se odnosi i na međuljudske odnose na poslu, prenosi CNBC