Zanimljivosti
8

Amerikancu odbijen zahtijev za liječenje raka dojke jer je muškarac

Klix.ba
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Jednom 26-godišnjem Amerikancu odbijen je zahtjev za liječenje raka dojke jer njegovo zdravstveno osiguranje ne pokriva tu vrstu oboljenja kod muškaraca.

Rak dojke sa oko 1,7 miliona novih slučajeva godišnje u svijetu predstavlja najčešći oblik raka kod žena. Međutim, ovo obljenje se može razviti i kod muškaraca.

Raymond Johnson jedan je od otprilike 2.000 muškaraca godišnje kojim se ova bolest dijagnosticira, ali njegovo zdravstveno osiguranje neće platiti za njegovo liječenje, jer navodno stavka "rak dojke" ne postoji na spisku oboljenja koje pokriva.

Njegov slučaj najbolje ilustruje svu surovost američkog zdravstvenog sistema.

Naime, kada je primijetio kvržicu, Johnson je izbjegavao skupu posjetu ljekaru jer, kako je rekao, i onako jedva sastavlja kraj s krajem. Međutim, kada je jednog vikenda osjetio neizdrživu bol odvezao se do Hitne pomoći.

"Ljekari su prvo pomislili da nešto nije uredu sa mojim srcem, međutim, nakon što sam im pokazao kvržicu poslali su me na biopsiju. Nekoliko dana kasnije dobio sam dijagnozu: rak dojke", rekao je Johnson za ABC.

Trentno prima hemoterapije na jednoj kinici u Južnoj Karolini, a sve troškove liječenja morat će platiti naknadno.

"Kao građevinski radnik obično zarađuje devet dolara po satu, što je veoma malo za američke uslove. Ne znam šta da radim, s obzirom na to da sam zbog hemoterapije prestao i raditi", rekao je Johnson.