Obama pomilovao dvije ćurke
0

Amerikanci će pojesti 45 miliona ćurki na Dan zahvalnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Amerikanci će u četvrtak pojesti 45 miliona ćurki slaveći Dan zahvalnosti, ali će dvije, ipak, preživjeti taj praznik jer ih je, po tradiciji američkih šefova države, pomilovao predsjednik SAD-a Barack Obama.

Mala svečanost je organizovana na ulazu u Bijelu kuću, gdje je Obama u društvu svoje dvije kćerke, šaleći se rekao da mora brzo da donese odluku o pomilovanju, inače će ćurke završiti na tanjiru s pire krompirom i prelivom.

Ceremonija je održana tako što je predsjednik Obama rekao da daje pomilovanje ćurki koja je dobila ime Sloboda, i drugoj koja je dobila ime Mir, ali nije izvedena pred novinare, prenosi Tanjug.

"Rekao sam i da pripreme za nastup Slobodu i Mir pred medijima, na bliceve, buku, ali i ono što je najvažnije da mumlaju nešto, a da ništa ne kažu", našalio se Obama.

Američki predsjednik je nakon toga otišao s porodicom u lokalnu samoposlugu, a novinarima je kazao da će iz kupovine nazad sa sobom ponijeti dvije ćurke koje nisu imale toliko sreće.

U SAD-u se Dan zahvalnosti, kao jedan od najvećih praznika, proslavlja četvrtog četvrtka u novembru, i procenjuje se da će svaki treći Amerikanac tokom praznika otputovati da posjeti porodicu i prijatelje.

Statistika pokazuje da će ovaj Dan zahvalnosti biti skuplji za budžet prosječne američke porodice, pa će tako večera za desetak osoba koštati 49 dolara, što je za 13 posto više nego prošle godine.

Ćurka od sedam kilograma sada košta 21,50 dolara, što je za skoro četiri dolara više nego 2010. godine. Prelivi za ćurku, povrće, krompir, grašak i pita od bundeva, koja se tradiconalno servira, takođe su poskupili za tri dolara.

Na Dan zahvalnosti ne rade državne i javne ustanove, kao ni Wall Street u New Yorku gdje se održava i velika Macy parada, kada ulicama tog grada prolaze desetine hiljada ljudi.

Pored poskupljenja u posljednjih godinu dana, praznik i kupovine se nastavljaju i sljedećeg dana poslije Dana zahvalnosti, na takozvani Crni petak, kada sve prodavnice u Americi daju najveće godišnje popuste na svoje proizvode.

Redovi ispred velikih tržnih centara počinju da se stvaraju već u četvrtak navečer, pred Crni petak, a posljednjih godina bilo je i žrtava u stampedima ljudi koji su prvi pokušavali prvi da uđu u prodavnice.