Napušteni Lucin
49

Amerikanac koji je u "gradu duhova" pronašao slobodu: Kupio aerodrom i sagradio dom

E. Sk.
Amerikanac Ivo Zdarsky jednog dana odlučio je zamijeniti Kaliforniju za Lucin, grad duhova u Utahu, opisujući to kao još jedan bijeg. Tamo je kupio napušteni aerodrom gdje je sagradio radionicu, garažu i dom i nastavio život.

Zdarsky se počeo društveno distancirati još i prije pandemije koronavirusa. On od 2007. godine živi u napuštenom gradu Lucin. Tamo je našao sreću, a dane provodi planinareći, pecajući i putujući oko države.

Bilo je to 1984. kada je pobjegao od KGB-a u komunističkoj Čehoslovačkoj i u Austriji dobio politički azil. Čak ni porodici nije rekao za svoj plan bijega.

Kaže kako se sjeća austrijskih stražara koji su ga priveli, prisjećajući se da su mu dali kafu i krofne i pustili ga da spava u otključanoj zatvorskoj ćeliji prije nego što su ga premjestili po zemlji da ga KGB ne pronađe.

Zdarsky je želio slobodu gradnje aviona, želio je pokrenuti svoj posao i raditi šta želi i kako želi. Nakon samo šest sedmica koje je proveo kao izbjeglica u Austriji, poslan je u Long Beach u Kaliforniji, gdje je 1986. osnovao firmu za proizvodnju propelera.

Napušteni aerodrom u Lucinu kupio je 2007. godine. Grad je napušten 1936. godine, a područjem sada upravlja Odjel za resurse divljih životinja u Utahu.

Kada je kupio aerodrom sve što je imao bila je napuštena pista. Izgradio je čelični hangar te se uselio odmah nakon toga. Njegov hangar je otvoreni prostor bez zidova i prozora, ali to je njegova radionica, garaža i dom, sve u jednom, a nazvao ga je Međunarodna zračna luka Lucin.

Priznao je da su ga oduvijek privlačila napuštena mjesta te da mu je bilo muka od velikog broja stanovnika i saobraćaja na autocestama u Long Beachu. Ali također mu je trebao prostor za rad na raznim projektima.

Dane provodi u svojoj radionici, zaokupljajući se različitim projektima. Nedavno je sam sebi izgradio pušku s kojom je išao u ribolov u Mikroneziju. Također voli planinarenje i istraživanje vlastitog dvorišta, lov i ribolov, a kaže da je oko njega na tone lijepih mjesta.

Ivo je u "gradu duhova" pronašao slobodu o kojoj mnogi ljudi sanjaju. Može raditi šta hoće i kad hoće, a može i letjeti gdje god želi.

"Ja ovdje uživam. Da ne uživam ne bih ni bio ovdje", kazao je.