Zanimljivosti
0

Američki bolničar priznao krađu organa s 244 leša

FENA
Medicinski tehničar priznao je da je krao dijelove tijela s 244 leša i da je pomagao u krivotvorenju dokumentacije da se neki od tih dijelova mogu koristiti kod pacijenata koji nisu bili sumnjičavi.

Vlasti tvrde da je bolničar Lee Cruceta bio vodeći snabdjevač u grupi koja je trgovala s više od 1.000 ukradenih dijelova tijela na unosnom tržištu transplantacije ljudskih organa.

On se izjasnio krivim za urotu, pripadnost korumpiranoj organizaciji, zloupotrebu ljudskih tijela i po 244 tačke za krađu i prevaru. Cruceta (35) se također izjasnio krivim za slične optužbe u New Yorku i pregovarao je o nagodbi da dobije između šest i po i 20 godina robije.

Očekuje se da on svjedoči i protiv ostalih optuženika, koji neće biti zvanično osuđeni dok se slučajevi ne razriješe.

Nekoliko direktora mrtvačnica izjasnilo se krivim u New Yorku, a optuženi vođa bande Michael Mastromarino (44) u pritvoru je. Tri direktora mrtvačnica u Philadelphiji izjasnili su se da nisu krivi i čekaju suđenje.

Pomoćnik državnog tužioca Philadelphije Bruce Sagel izjavio je sucu kako se također očekuje da se i Mastromarino izjasni krivim. Vrijeme njegovog izjašnjavanja još je nepoznato.

Njegov advokat Mario Gallucci ranije je izjavio za Associated Press kako Mastromarino planira progovoriti tužiocima o kompanijama koje su kupovale ukradene ljudske organe.

Mastromarino, bivši oralni hirurg, plaćao je direktorima mrtvačnica po 1.000 dolara po lešu, iako su ih banke organa kasnije preprodavale bolnicama po mnogo puta višim cijenama, kazao je.

Tužioci vjeruju da je Mastromarino, upošljavajući nekoliko timova rezača organa, zaradio između šest i 12 miliona dolara od 2001.