Zanimljivosti
16

Američka pjevačica Joan Baez razbjesnila Turke: Ovo što se dešava u Turskoj je noćna mora

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon pokušaja puča u Turskoj su otkazani mnogi koncerti i zabavni sadržaji, a američka pjevačica i aktivistica za građanska i ljudska prava Joan Baez razbjesnila je Turke rekavši kako nikada nije vidjela opasnost ovolikih razmjera.

"Sigurna sam da nikada u životu nisam vidjela ovakvo nešto. Bila sam u mnogim ratnim zonama, ali nikada nisam osjetila opasnost ovolikih razmjera, kakva se može osjetiti danas u Turskoj", kazala je Baez u obraćanju povodom otkazivanja njenog koncerta u Izmiru zakazanog za 12. august.

Njene kolege aktivisti i članovi benda bili su zabrinuti i nepopustljivi u vezi s nastupom u Turskoj, s obzirom na to da se u ovoj zemlji, kako su naveli, opasnost i rizik povećavaju iz dana u dan i dodavši da Turska prolazi kroz noćnu moru.

Baez je izrazila i saosjećanje s narodom Turske.

"Na svojoj trenutnoj turneji po Evropi pjevam turske pjesme, reakcije su divne i pokazuju koliko svi brinu zbog stanja u Vašoj zemlji", dodala je Baez.

Direktor istanbulskog Jazz festivala Pelin Opcin bio je bijesan na aktivisticu, naročito zbog riječi koje su izgovorili Baez i njen tim.

"Nevjerovatno je kako su nas brzo proglasili ratnom zonom. Istina je da naša zemlja prolazi kroz krizu, ali ovo ćemo prebroditi. Ne žurite sa zaključcima", dodao je.

Kazao je i kako će plesati na koncertu Joss Stone, jer je ona dovoljno hrabra da održi koncert u Turskoj.