{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambideksterni umjetnik objema rukama slika autoportrete

30.8.2013. u 16:35
0
6
Ambideksterni umjetnik objema rukama slika autoportrete
0
Ambideksternom umjetniku Tomu Mosseru (53) njegov serijal autoportreta "Bed Head Self-Portrait" poslužio je kao način da barem jednom dnevno bude kreativan. Sada svaki svoj dan provodi slikajući autoportrete objema rukama.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nekada mu je potrebna samo minuta da naslika autoportret, a nekada slikanje potraje satima. Ipak, sam je sebi postavio uslov da slika mora biti završena istog dana kada je i započeta.

Projekt ovog umjetnika iz Pennsylvanije traje već 13 mjeseci, a do sada je naslikao 395 autoportreta.
Zahvaljujući svom jedinstvenom talentu, ambideksternosti, Tom može istovremeno da slika koristeći obje ruke. Tehniku je nazvao "ambideksternim impresionizmom".

U svojim radovima koristi olovke i kistove, a slika na različitim površinama – od papira i kartona, pa do drveta, cekera i platna. Čak je odustao od šišanja tokom čitave godine, kako bi mogao da naslika promjene.

"Bilo je dana kada mi je slikanje bilo olakšanja, ali i dana kada bi mi dosadilo iznova slikati samog sebe. Ipak, bez obzira koliko bih bio umoran, nastavljao sam. Nekoliko puta sam bio na putu i u posjeti prijateljima, i samo bih skoknuo do kupatila, zalijepio papir na ogledalo i napravio brzu skicu. Stajanja nije bilo, budući da sam se javno zakleo na Facebooku. Biti konstantno posmatran bila je odlična motivacija. Kada slikate s obje ruke, to je kao da dvije osobe slikaju jedna pored druge", kaže Tom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: