Zanimljivosti
0

Ambasador koji donosi nesreću

FENA
Predsjednik Madagaskara Marc Ravalomanana traži od Francuske da povuče svog ambasadora Gildasa Le Lideca jer se boji uroka. Le Lidec navodno donosi nesreću gdje god se pojavi.

Madagaskarska vlast doživljava francuskog ambasadora kao ozbiljnu prijetnju i traži od vlade u Parizu da ga hitno opozove.

Le Lideca prati glas da donosi nesreću zbog iskustva tokom prethodnih diplomatskih službi - 2001. bio je u Kinsashi kada je ubijen predsjednik Konga Laurent-Desire Kabila, a potom i u Abidjanu kada su na čelnika Obale Slonovače Laurenta Gbagbu pobunjenici izvršili atentat.

"Znamo da je Ravalomanana razgovarao s predsjednikom Obale Slonovače", kažu diplomatski izvori u Parizu, navodeći da se radi o "mladom čovjeku koji je, uprkos modernim shvatanjima, vrlo praznovjeran".

Le Monde piše da je Ravalomanana o opozivu ambasadora razgovarao privatno i s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Od dolaska na Madagaskar u februaru ove godine Le Lidec se samo jednom susreo s Ravalomananom, koji ga od tada odbija primiti uprkos brojnim zahtjevima za audijenciju.