Uz pomoć prijatelja
613

Aleksa iz Jagodine u invalidskim kolicima stigao do cilja na maratonu u Sarajevu

L. P.
Foto: Facebook/Mudrolije
Foto: Facebook/Mudrolije
Državno prvenstvo u maratonu koje se održavalo prije nekoliko dana u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu, osim što je prvo ovog tipa u BiH, ostat će upamćeno po još jednoj zanimljivosti.

Naime, Aleksa Petrović iz srbijanske Jagodine nije dozvolio da mu hendikep i stalna vezanost za invalidska kolica budu životna prepreka. Stoga je, uz pomoć prijatelja, savladao bosanskohercegovački maraton dug više od 42 kilometra.

"Ovi momci su jučer istrčali maraton gurajući svog prijatelja u kolicima tokom cijelih 42.195 m i posvetili ga osobama sa Downovim sindromom", opis je slike jednog Facebook posta.

Ovi momci su juče istrčali maraton gurajući svog prijatelja u kolicima tokom celih 42.195m i posvetili ga osobama sa Daunovim sindromom.❤️(Ekipa je iz Jagodine, Srbija, lokacija Sarajevo )

Posted by Mudrolije on Tuesday, July 28, 2020
No, prema pisanju portala Blic.rs, bosanskohercegovački maraton nije prvi Aleksin. Naime, ovaj mladić koji je još kao beba obolio od cerebralne paralize, iza sebe ima zavidan broj završenih trka, poput Beogradskog maratona. Ta trka do cilja, uz pomoć prijatelja Nemanje i Marka, trajala je nešto duže od dva sata.